Cu ce se curăță cerneala de pe covor: sfaturi și soluții

Covorul este unul dintre elementele decorative ce conferă personalitate oricărui spațiu. Acesta reușește să armonizeze vizual și cromatic întreaga locuință și, indiferent de formă sau mărime, completează cu succes fiecare încăpere. Însă, fiind piesa centrală a camerei, absoarbe mult praf și este predispus să se murdărească foarte ușor.

Unele dintre petele frustrante și deloc simplu de eliminat sunt cele de cerneală. Fie că cei mici au fost prea entuziasmați de carioci și stilouri, fie că sticluțele cu cerneală care prezintă scurgeri sau markerele defecte au ajuns pe jos, nu te grăbi să înlocuiești covorul. Deși par greu de îndepărtat, astfel de pete pot fi scoase fără prea mult efort. Află mai departe cu ce se curăță cerneala de pe covor și cum trebuie să procedezi!

Sfaturi utile pentru a curăța cerneala de pe covor

Există câteva lucruri de care ar fi bine să ții cont ca să te asiguri că poți să îmbunătățești aspectul covorului tău dacă a fost pătat cu cerneală.

Acționează cât mai repede

Prima condiție pentru curățarea petelor de pe covor, indiferent de natura lor, este să iei măsuri cât mai repede. Cu cât amâni intervenția mai mult, cu atât murdăria va fi mai dificil de eliminat. Prin urmare, absoarbe de îndată excesul de lichid ca să ai șanse să-ți salvezi covorul! Folosește un prosop sau o lavetă din bumbac ori șervețele din hârtie ca să poți retrage cât mai mult din cerneală, astfel încât aceasta să nu pătrundă în material.

Tamponează pata de cerneală

Ai grijă să tamponezi ușor zona, dinspre margine spre centrul petei, ca să te asiguri că împiedici răspândirea substanței. Unele persoane au tendința de a șterge sau freca insistent murdăria pentru a accelera procesul de curățare. Nimic mai greșit! Ca și atunci când te confrunți cu îndepărtarea petelor de vin roșu, este important să absorbi cât mai multă cerneală. Tamponarea de sus în jos te va ajuta să nu împingi murdăria la baza firelor sau să întinzi pata și mai mult.

Nu umezi foarte mult pata

Este important să nu umezești în mod exagerat petele de cerneală. Chiar dacă ai la îndemână apa și detergentul, nu te grăbi să freci covorul pentru că cerneala nu iese așa ușor. În plus, dacă ai murdărit un covor din lână, evită să folosești apă fierbinte (întreținerea și curățarea covoarelor din lână fiind una specială), deoarece vei distruge lanolina din fibre, ceea ce înseamnă că firele vor fi mai aspre și mai ușor de rupt.

Acordă atenție produselor cu înălbitori

Dacă te gândești să utilizezi o soluție de curățare din comerț trebuie să te asiguri că respecți instrucțiunile producătorului și că testezi produsul într-un loc mai puțin vizibil. În felul acesta, vei vedea cum acționează agentul de curățare asupra covorului. Țesăturile colorate pot fi distruse de anumite substanțe sau înălbitori, așa că verifică întotdeauna eticheta produselor înainte de a le folosi pe covor!

Soluții pentru îndepărtarea petelor de cerneală de pe covor

Ca să poți îndepărta eficient petele nedorite nu trebuie să folosești neapărat produse cumpărate din comerț. De exemplu, poți să apelezi și la unele dintre ingredientele pe care le ai în propria casă. Vezi mai departe ce soluții ai la îndemână ca să cureți cerneala de pe covor!

Alcool concentrat

După ce ai absorbit lichidul de pe suprafața produsului, iar locul este aproape uscat, îmbibă o dischetă în alcool concentrat sau chiar alcool sanitar și, prin efectuarea unor mișcări circulare, încearcă să scoți cât mai multă cerneală de pe covor. Mai departe, curăță restul murdăriei cu o lavetă umedă.

Zeamă de lămâie

Este bine-cunoscut faptul că sucul de lămâie poate fi de ajutor în numeroase situații. Dacă ai la îndemână o lămâie în momentul în care ai vărsat cerneala pe covor, stoarce zeama fructului și utilizează o cârpă ca să o aplici pe covor.

Amidon de porumb

În cazul în care vrei să afli cu ce se curăță cerneala de pe covor fără prea mult efort, îndreaptă-ți atenția și spre bucătărie.

Amidonul de porumb răspândit peste pată are rolul de a absorbi lichidul. Lasă-l până de întărește, apoi îndepărtează-l și aspiră zona. O altă soluție eficientă ar fi să amesteci amidonul cu lapte dulce, după care să aplici amestecul rezultat pe suprafața covorului.

Sare de bucătărie

Petele de cerneală pot fi îndepărtate de pe covor și folosind sare de bucătărie. După ce ai absorbit surplusul de lichid cu o cârpă uscată, presară pe pata de cerneală sare. Lasă produsul alimentar să acționeze 15-20 de minute, iar apoi aspiră foarte bine zona. Pentru întreținerea covoarelor persane se poate aplica sare pentru curățarea unor pete, deoarece își păstrează culorile frumoase dacă sunt în totalitate igienizate cu o perie înmuiată în sare.

Nimic nu funcționează și nu știi cum să îndepărtezi petele de cerneală? Atunci cel mai bine ar fi să iei în considerare spălarea profesională a covorului. O astfel de procedură are la bază tehnologie modernă, ceea ce înseamnă că țesăturile vor fi impecabile și complet igienizate fără ca tu să depui vreun efort pentru curățarea lor.

Te-ar putea interesa și: