Curățarea și întreținerea covoarelor din lână: sfaturi și recomandări

Covoarele sunt articole care oferă personalitate unei încăperi și armonizează plăcut spațiul, din punct de vedere estetic. Printre cele mai populare modele se numără covoarele din materiale naturale, precum lâna, care sunt ideale pentru orice cameră, oferind o senzație plăcută la atingere. Lâna este un material călduros și foarte rezistent, dar sensibil la pete.

Fiindcă lâna este o țesătură delicată, trebuie să știi cum să cureți un covor din acest material, astfel încât să nu-i distrugi fibrele. Întreținerea covoarelor din lână trebuie realizată regulat, pentru a te bucura cât mai mult timp de folosirea lor.

Vrei să afli cele mai eficiente metode de curățare și întreținere a covoarelor din lână? Descoperă sfaturi folositoare, pentru covoare ca noi!

Îndepărtează rapid resturile și murdăria

Lâna este un material extrem de plăcut la atingere, fiind realizat din fibre naturale antibacteriene. Cu toate acestea, orice impuritate poate afecta un covor din lână. În cazul în care s-a murdărit, se recomandă îndepărtarea rapidă a resturilor de mâncare sau oricărei pete. În caz contrar, acestea pot intra în fibrele covorului, devenind greu de eliminat.

Folosește o spatulă din plastic sau o lingură, pentru a ridica murdăria la suprafață. Ulterior, poți să tamponezi ușor zona afectată cu o cârpă deschisă la culoare sau cu un prosop textil umed. Alege o soluție eficientă de îndepărtare a petelor, clătește zona cu apă rece și dă-i timp să se usuce de la sine.

Nu alege niciodată apă caldă pentru curățarea covoarelor din lână! Apa caldă poate să micșoreze fibrele și să le deterioreze. În plus, nu înmuia excesiv pata în apă rece și nu freca energic un covor din lână.

Aspiră constant covoarele din lână

Vorbim despre un material foarte moale, confortabil și plăcut la atingere. Totuși, lâna colectează mult praf în fibrele sale, în comparație cu alte covoare fabricate din fibre sintetice. Pentru a împiedica acumularea excesivă de praf și murdărie, încearcă să aspiri covorul din lână cel puțin o dată pe săptămână.

Ai un covor din lână așezat într-o zonă cu trafic intens? Este recomandat să-l aspiri chiar mai des, de fiecare dată când este necesar. Nu trebuie decât să-l aspiri pe lățime, dintr-o parte în alta, folosind peria aspiratorului.

Curăță covoarele din lână în funcție de instrucțiuni

Din fericire, majoritatea covoarelor din lână vin însoțite de etichete, pe care merită să le consulți înainte să te ocupi de curățare. Așadar, urmează întotdeauna instrucțiunile de pe etichete, pentru a nu da greș.

Instrucțiunile îți indică temperatura la care trebuie spălat un covor sau alte recomandări speciale, precum evitarea curățării în profunzime.

Ocupă-te frecvent de curățarea covoarelor la domiciliu

Deși nu trebuie să cureți un covor din lână în fiecare zi, producătorii spun că aceste modele au nevoie de o curățare în profunzime cel puțin o dată pe an. Poți să te ocupi de acest lucru la domiciliu, folosind curățarea manuală sau cu abur.

După ce scapi de praf și murdărie, aplică pe covorul din lână, cu un burete curat, un amestec de apă rece și detergent special conceput pentru acest material. Clătește covorul cu apă rece și elimină excesul de apă folosind prosoape uscate. Nu uita că lâna este un material care absoarbe multă apă, așa că are nevoie de uscare pe măsură. Lasă-l afară, la umbră, departe de razele directe ale soarelui. Locuiești la bloc? Așează covorul din lână pe o piesă de mobilier și lasă-l să se usuce.

Lasă covoarele din lână pe mâna profesioniștilor

Dacă nu ai timp să te ocupi de curățarea covoarelor din lână sau pur și simplu nu te pricepi, lasă-le pe  mâna profesioniștilor de la Waldmaster. Acest lucru se aplică în special în cazul curățării mai profunde a covoarelor, pentru a evita deteriorarea accidentală.

Pentru că lâna este o fibră atât de delicată, profesioniștii vor ști cum să curețe covoarele corect, tratând fiecare pată cu detergenți adecvați. O spălătorie de covoare profesionistă acordă o atenție deosebită covoarelor din lână. Procesul de spălare este foarte rapid, astfel încât apa să nu aibă timp să dizolve pigmentul din covoare.

Covoarele tale sunt clătite și centrifugate imediat după spălare, detergenții folosiți sunt speciali, iar apa întotdeauna rece.

Nu ezita să schimbi poziționarea covoarelor din lână

Ca să întreții corespunzător un covor din lână, încearcă să-i schimbi poziționarea frecvent. Motivul? Anumite părți ale covorului sunt mai expuse la trafic decât altele, în special dacă sunt introduse parțial sub obiectele de mobilier.

În plus, dacă o parte a covorului este expusă la lumină mai mult într-o parte, din cauza poziționării ferestrei, merită să-l rotești, pentru a împiedica decolorările. Asigură-te că faci acest lucru măcar o dată la 6 luni, ca să eviți petele inestetice și deteriorarea covorului din lână.

Îți dorești tot ce este mai bun pentru covoarele tale din lână? Apelează la o spălătorie de covoare din București, care nu te va dezamăgi. Verifică de fiecare dată tehnologia folosită, precum și procesul de spălare și alege doar profesioniștii! Ai în vedere sfaturile și recomandările noastre și curăță corect covoarele din lână, care necesită o îngrijire atentă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *