Petele de pe covor nu trebuie să îți dea bătăi de cap! Descoperă în continuare cum se îndepărtează eficient în funcție de natura lor.
Sfaturi generale pentru îndepărtarea petelor de pe covor
Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont când cureți o pată proaspătă este să o tamponezi. Cei mai mulți oameni au tendința de a freca cu cârpa, gândindu-se că în felul acesta accelerează procesul.
De fapt, atunci când freci împingi lichidul sau murdăria la baza firelor de covor. mai mult, vei întinde pata pe o suprafața mai mare. De aceea, e nevoie să tamponezi de sus în jos.
Dacă ai observat pata când deja s-a uscat, va fi mai greu de curățat, însă nu imposibil. Începe prin a o lăsa la înmuiat. Aplică apă călduță, eventual amestecată cu puțin detergent de vase. E recomandat să pui o bucată de plastic sau o cârpă sub covor pentru a proteja parchetul de apă.
Când pata s-a înmuiat bine, o poți curăța cu un burete sau o perie moale. Mișcările ar trebui să fie făcute dinspre margini spre centru, pentru a nu întinde pata.
Cele mai bune soluții pentru curățarea covorului sunt:
- apă + oțet
- apă + bicarbonat de sodiu
- apă + detergent de vase
- detergent pentru covoare
Atenție, nu folosi o soluție de curățenie care conține înălbitor! Acest sfat e important în special dacă ai un covor colorat.
Dacă nu reușești să cureți covorul sau ți-e teamă că îl vei deteriora, e de preferat să apelezi la serviciile unei spălătorii de covoare. Tehnologiile avansate reușesc să îndepărteze petele fără să strice materialul.
Accidente ale animalelor de companie
Posesorii de animale de companie știu că uneori accidentele pur și simplu se întâmplă. Fie că ai o pisică ce tocmai a vomitat un ghem de blană sau un cățel care încă nu a învățat să își facă nevoile afară, situația poate fi neplăcută.
Dacă mizeria e solidă, folosește un șervețel pentru a o îndepărta de pe covor. Dacă e lichidă, grăbește-te să tamponezi cu o cârpă uscată pentru a absorbi cât de mult se poate.
Apoi, pulverizează un amestec de apă și oțet sau un produs special pentru petele cauzate de animale. Folosește apoi o cârpă pentru a curăța.
Nu uita, covorul ar trebui să fie igienizat profesional o dată pe an, însă procedeul este necesar mai des dacă ai animale de companie. Procesul de spălare al covoarelor combină metodele tradiționale cu tehnologiile moderne, astfel încât eficiența e garantată.
Pete de vin roșu
Petele de vin roșu nu se curăță niciodată cu vin alb sau lapte, așa cum recomandă anumite persoane. Cele două lichide pur și simplu nu vor funcționa. În schimb, toarnă apă rece pentru a dilua vinul. Apoi, toarnă o cantitate potrivită de bicarbonat de sodiu și lasă-l să acționeze peste noapte sau cel puțin 6 ore. Bicarbonatul absoarbe lichidul, astfel că vei curăța mai ușor covorul. Când s-a uscat, curăță-l cu aspiratorul. Dacă pata încă e vizibilă, încearcă să o cureți cu detergent de vase.
Pete de cafea sau ceai
Vei fi surprins să afli cât de ușor se curăță cafeaua și ceaiul negru. Tot ce trebuie să faci e să aplici puțin oțet diluat în apă. Apoi, freacă delicat cu un burete sau o cârpă.
Pete cu grăsime
Sosurile, resturile de mâncare și alte pete uleioase sunt mai greu de curățat. Totuși, sunt șanse să o scoți la capăt și de data asta. Combină 3-4 linguri de alcool sanitar și 1 lingură cu sare, apoi toarnă amestecul peste fată. Folosește un burete pentru a freca bine pata. După aceea, aplică detergent de vase și curăță din nou.
Pete de ceară
Lumânările ne oferă o atmosferă caldă și primitoare… cât timp nu le vărsăm ceara pe covor. Din fericire, petele de ceară se curăță foarte ușor. Acoperă zona respectivă cu un șervețel de hârtie și pune pe ea fierul de călcat încălzit. Ceara se va topi și se va lipi imediat de șervețel. Ai grijă să nu miști prea mult șervețelul, pentru a nu muta ceara în altă parte. Dacă nu s-a curățat bine, înlocuiește cu un șervețel curat și repetă.
Pete de sânge
Când cineva sângerează, prioritatea este să acordăm primul ajutor. De aceea, în general ne ocupăm de pete când sângele deja s-a uscat. Aplică o cantitate suficientă de apă rece pe zona murdară și lasă la înmuiat aproximativ o oră. Apoi, folosește o cârpă pentru a curăța covorul. Pentru eliminarea mirosului specific, folosește puțin oțet.
Pete de vopsea
Toate tipurile de vopsea (pe bază de apă, latex sau ulei) se curăță mai bine când sunt umede. De aceea, trebuie înmuiate folosind apă fierbinte. Pentru mai multă eficiență, combină apa cu detergent de vase. După aceea, curăță pata cu o cârpă și folosește un cuțit pentru a înlătura bucățile mici de vopsea rămase.
Îndepărtarea petelor de pe covor este ușoară dacă ții cont de sfaturile de mai sus. Dacă nu reușești să cureți bine covorul, trimite-l la o spălătorie specializată. Folosește un calculator de prețuri pentru a afla cât te costă igienizarea covoarelor.