Cum se curăță petele de vin roșu de pe covor: ghid complet

Era o seară minunată până când cineva a vărsat paharul de vin roșu direct pe covor… Din fericire, n-a venit momentul să-l arunci la gunoi pentru că situația se poate rezolva. Ți-am pregătit un ghid complet pentru a scăpa fără bătaie de cap de petele de vin roșu de pe covor. Descoperă ce pași trebuie să urmezi și ce soluții poți folosi fără a deteriora materialul.

Curăță pata cu o cârpă curată

Dacă zona e încă udă, folosește imediat o cârpă curată pentru a șterge cât mai mult din vin. E important să te grăbești, altfel șansele să păteze covorul cresc. Nu lăsa lichidul să ajungă la baza firelor pentru că va fi mai greu de curățat.

Nu vei reuși să absorbi tot vinul vărsat, așa că nu insista mai mult decât trebuie. Tamponează ușor și nu freca materialul pentru a nu întinde pata și mai mult.

Toarnă apă pe pată

După ce ai șters cu cârpa, toarnă jumătate de pahar de apă rece pe zona afectată. Acest pas are rolul de a dilua vinul, astfel încât să fie mai ușor de curățat.

Dacă pata deja se uscase când ai văzut-o, procesul de spălare e ușor diferit. Toarnă apă caldă și lasă la înmuiat 5-10 minute înainte să treci mai departe.

În ambele cazuri, e bine să pui o folie de plastic sau un prosop sub covor pentru ca apa să nu ajungă la parchet.

Pune bicarbonat de sodiu pe pată

Aplică o cantitate generoasă de bicarbonat peste pată, apoi acoperă cu o cârpă uscată. Unii oameni recomandă sarea, însă bicarbonatul de sodiu absoarbe lichidul mai repede. Astfel, vei accelera procesul. Lasă bicarbonatul să acționeze cel puțin 6 ore sau peste noapte.

Nu freca zona gândindu-te că praful va ajunge mai bine la baza firelor. În schimb, pune un obiect greu deasupra cârpei, o carte de exemplu. În felul acesta, bicarbonatul va fi împins în jos.

Curăță covorul cu aspiratorul

După ce bicarbonatul s-a uscat, curăță bine covorul cu aspiratorul. Folosește o duză pentru spații înguste sau una mică cu perie. În acest moment, ar trebui ca pata să fie vizibil mai mică sau să fi dispărut complet.

Curăță cu soluția potrivită

Dacă nu se vărsase mult vin roșu, ai noroc! Cel mai probabil deja ai scăpat de pată și nu se mai vede mare lucru. Cu toate acestea, cu siguranță vrei să îndepărtezi mirosul de alcool. Acest pas e eficient și pentru petele mai mari de vin.

Aplică puțin detergent de vase diluat cu apă pe zona respectivă și lasă la înmuiat 15 minute. Apoi, curăță covorul cu un burete sau o perie care nu deteriorează materialul. Dacă ai un covor alb, poți folosi în schimb o soluție care conține înălbitor.

La final, clătește bine cu apă, mai ales dacă ai animale de companie sau copii mici.  

Pata încă e vizibilă? Atunci ar fi mai bine să renunți și să trimiți covorul la o spălătorie. Tehnologiile avansate reușesc să îndepărteze inclusiv petele încăpățânate.

Ce să NU faci când cureți petele de vin roșu de pe covor

Unul dintre cele mai comune sfaturi pentru îndepărtarea petelor de vin roșu este de fapt un mit fals. E vorba de acoperirea petei cu vin alb sau lapte, acțiune care nu îmbunătățește cu nimic situația. Aplică doar apă și detergent de vase sau detergent special pentru covoare.

Apoi, e recomandat să nu folosești un șervețel de hârtie. Acesta se va strica de la lichid și resturile se vor lipi de firele covorului. Dacă te grăbești și preferi să cureți repede cu șervețele în loc să cauți o cârpă, atunci schimbă-le repede, înainte să se ude prea tare.

Totodată, nu freca zona stânga-dreapta, ci tamponează sus-jos. E singurul mod în care absorbi vinul fără să îl întinzi pe o suprafață mai mare. 

Dacă ai un covor colorat, folosește doar soluții de curățenie fără înălbitor. Verifică eticheta dacă nu ești sigur ce conțin.

Îndepărtarea petelor de vin roșu de pe covor poate fi efectuată acasă în cele mai multe cazuri. Dacă nu reușești să cureți bine, apelează cu încredere la o spălătorie de covoare profesională. În cele mai multe cazuri prețurile pot fi calculate online, înainte să dai comanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *