Curățarea și întreținerea covoarelor persane: sfaturi și recomandări

Un covor persan de calitate, intretinut corespunzator, poate rezista in familie timp de zeci de ani. Dar ce inseamna intretinut corespunzator si cum ar trebui sa ai grija de covorul tau persan astfel incat sa il pastrezi curat si sa nu il lasi sa se deterioreze?

Invata regulile de prim ajutor

De-a lungul anilor, prin locuinta se perinda copii si animale de companie, prieteni mai mult sau mai putin indemanatici, iar covorul tau trebuie sa suporte consecintele multor stangacii. De fiecare data cand pe covor ajung diverse materiale care pateaza, interventia rapida si corecta este cea care il poate salva:

  • Foloseste un prosop alb, curat, din bumbac, pentru a tampona lichidul si a absorbi cat mai mult posibil. Repeta operatiunea cu un alt prosop alb sau foloseste prosoape de hartie, si ele foarte absorbante;
  • Daca pe covor a ajuns un rest de mancare sau un alt material cu o consistenta pastoasa sau cremoasa, foloseste un cutit de tartinat pentru a-l indeparta rapid. Nu e o idee buna sa freci cu peria sau cu buretele, pentru ca nu vei face decat sa imprimi si mai bine pata in interiorul fibrelor;
  • Poti incerca sa presari bicarbonat pentru a absorbi cat mai mult din lichid/pasta; este foarte util si in cazul petelor de ulei. In plus, bicarbonatul poate fi cu usurinta scuturat sau aspirat ulterior.

In functie de substanta care a determinat pata, exista metode specifice de curatare. Dar uneori e mai bine sa apelezi la o curatare profesionala pentru a salva un covor la care tii mult.

Intretinerea este esentiala

Daca vrei sa te bucuri de un covor ca nou pentru mai mult timp, este necesar sa il intretii corespunzator. Iar asta inseamna: scuturat, aspirat, aerisit.

  • Scuturatul covoarelor nu mai este la moda azi, dar este o metoda veche si eficienta de a dizloca murdaria fixata printre fibre. Evident, nu poti bate covorul in fiecare zi, dar un scuturat temeinic de cateva ori pe an face minuni.
  • Aspirarea covorului se realizeaza cu aspiratoare cu putere mare, pentru indepartarea cat mai eficienta a prafului fin. In mod ideal, un covor aflat intr-o zona circulata a casei ar trebui aspirat zilnic, mai ales daca locuiesti in oras, unde praful e la el acasa. Daca acest lucru nu este posibil, aspirarea o data la doua zile e si ea multumitoare.
  • Aerisirea covorului la soare se realizeaza periodic, dar cu prudenta. Evita sa il tii cu partea superioara in sus, deoarece asta poate determina decolorarea fibrelor; expune, in schimb, dosul. Aerisirea si expunerea la soare sunt utile pentru indepartarea acarienilor, care se pot inmulti si pot determina alergii severe.

Tu rotesti periodic covorul?

Un covor, mai ales unul de dimensiuni medii sau mari, are zone in care este mai expus traficului si zone care sunt mai bine protejate de mobilier, zone expuse zilnic la soare si zone care se afla permanent la umbra. Daca pastrezi covorul in aceeasi pozitie, uzura va deveni vizibila in zonele mai solicitate, aspectul va deveni neuniform, iar investitia ta se va dovedi mai putin durabila.

Pentru a preveni aceasta situatie, specialistii recomanda rotirea periodica a covorului – cam la fel cum rotesti si salteaua, de altfel. Dupa ceva timp, in loc sa ai zone decolorate si zone care arata ca noi, intregul tau covor va avea un aspect uniform in ceea ce priveste lungimea fibrelor si intensitatea culorilor.

In cazul in care asezi mobilier pe covor, asigura-te ca picioarele sunt imbracate in discuri de pasla, pentru a reduce gradul de turtire a fibrelor de tesatura. Iar cand mobila e indepartata, freaca zona respectiva cu o laveta curata umeda, pentru a revigora firele si a le readuce la pozitia initiala.

Depozitarea covorului

Uneori, poti decide sa depozitezi covorul pentru o perioada oarecare de timp. Vrei sa il stii in siguranta si protejat – asadar evita sa il pastrezi in spatii intunecate si umede. Covoarele persane din fibre naturale (lana si matase) suunt foarte sensibile la mucegai.

Nu indoi niciodata covorul; depoziteaza-l rulat cat mai strans, ca sa nu isi modifice forma.

Covoarele din fibre naturale sunt susceptibile la atacul moliilor. Pentru a evita asta, alege o varianta de depozitare reprezentata de saci de plastic rezistenti, cu un sistem de inchidere etans, si adauga, pentru siguranta, pastile impotriva moliilor in interior.

Curatarea profesionala a covorului

Oricat de bine ai ingriji covorul tau persan, nimic nu egaleaza o curatare profesionala realizata intr-un centru specializat in ingrijirea covoarelor. In timp, urzeala covorului acumuleaza tot felul de reziduuri si are de suferit. Mai mult decat atat, ele sunt un mediu favorabil dezvoltarii acarienilor si a altor alergeni.

Spalarea covorului acasa nu este recomandata. La fabricarea covoarelor persoane se folosesc coloranti diversi, iar cunoasterea lor este importanta pentru a putea pastra intensitatea culorilor. Atat curatarea, cat si uscarea trebuie realizate pe o suprafata plana – iar pentru a nu aparea mirosuri ciudate sau mucegai, uscarea trebuie sa fie rapida, pe o zona bine ventilata. Prin urmare, e mai bine sa lasi aceasta sarcina in seama profesionistilor!

Un covor bine lucrat si atent ingrijit poate tine o viata de om. Exista si covoare care au rezistat timp de mai multe generatii, dar este nevoie sa asculti sfaturile expertilor pentru asta. 

Te-ar putea interesa și: