Covoarele orientale: cum alegi modelul potrivit și cum se întrețin?

Covoarele orientale sunt piese de artă decorative și practice create în Orientul Mijlociu și în țările din Orientul Apropiat. Aceste covoare sunt considerate adevărate opere de artă prin modul în care sunt produse manual, iar designul lor complex reflectă cultura regiunii. De-a lungul anilor, covoarele orientale au fost apreciate pentru estetica lor superioară, fiind folosite în scopuri decorative, precum si pentru a oferi confort și căldură unei încăperi. Acest articol va explora ceea ce trebuie să știți pentru a alege modelul potrivit și cum se întrețin corect covoarele orientale.

Ce sunt covoarele orientale și de ce sunt atât de populare?

Covoarele orientale au o istorie bogată și fascinantă. Acestea sunt produse textile originale, care datează încă din perioada Imperiului Otoman și au rămas una dintre cele mai populare forme de artizanat în zilele noastre.

Una dintre caracteristicile principale ale covoarelor orientale sunt materialele folosite pentru producție. Acestea pot fi realizate din lână, bumbac sau mătase, ceea ce le face extrem de durabile și rezistente la uzura și deteriorare. De asemenea, modelele și stilurile sunt foarte variate, fiecare covor fiind unic. Detaliile lor includ culori vii, desene geometrice și motive florale care fac ca aceste covoare orientale să fie foarte apreciate.

Covoarele orientale au un avantaj major față de covoarele produse în masă: ele sunt lucrate manual și conțin elemente specifice culturii otomane. Acest lucru le face foarte frumoase și valoroase, motiv pentru care sunt atât de populare.

Covoarele orientale sunt perfecte pentru persoanele care doresc să-și decoreze casa cu o piesă de artizanat autentic și de calitate superioară. Ele aduc un farmec special în multe tipuri de interioare și pot fi un cadou ideal pentru cei dragi. Din aceste motive, covoarele orientale continuă să fie extrem de populare în lumea modernă. Este important să deții informații complete pentru a afla care este covorul potrivit pentru tine.  

Cum alegi modelul potrivit pentru tine: tipuri, stiluri și motive

Covoarele orientale sunt apreciate pentru unicitatea lor și frumusețea lor. Există o gamă largă de covoare orientale care se încadrează în multe tipuri, stiluri și motive diferite. Pentru a alege cel mai potrivit covor oriental pentru tine, este important să înțelegi cum se îmbină aceste trei elemente.

Tipurile de covoare orientale includ Kilim, Ghazni, Yazd și Tabriz. Kilim-urile sunt cele mai comune dintre acestea și sunt covoare tapetate cu noduri în patru rânduri, fabricate din lână sau bumbac. Ghazni-urile au un desen mai complex decât Kilim-urile, iar motifurile sunt tapetate cu noduri pe mai multe niveluri. Yazd-urile sunt tradițional brodate manual și au culori vii și motive foarte detaliate. Tabriz-urile au un aspect clasic și sunt caracterizate prin designuri detaliate și motive foarte variate.

Din punct de vedere al stilului, covoarele orientale sunt caracterizate ca Bidjar, Senneh și Kerman. Stilul Bidjar este renumit pentru urzeala sa puternică și buna calitate a materialelor folosite. Este, de asemenea, recunoscut pentru motivele sale fine, precum crucea turcească sau medalia Persiei. Senneh este un alt stil popular și oferă o varietate de texture simple, precum firul maro sau negru, spiralat. Kerman este cunoscut pentru motivele florale bogate și paleta generoasă de culori pe care le folosește pentru a crea modele speciale.

Cum se întrețin covoarele orientale: curățarea și îngrijirea lor adecvată

Covoarele orientale reprezintă o alegere clasică și luxoasă pentru încăperile din case și birouri. Un covor oriental de calitate poate aduce un plus de rafinament și stil atât spațiului, cât și întregii atmosfere. Pentru a te bucura pe deplin de avantajele sale, trebuie să știi cum să-l îngrijești corespunzător, prin modalități specifice covoarelor țesute manual.

În primul rând, e important să recunoști tipul de covor oriental pe care îl ai și metoda cea mai potrivită pentru curățarea lui. Sfaturile specialiștilor sunt să fii prudent și să folosești produse delicate, special destinate covoarelor orientale sau soluții naturale. Evită orice detergent puternic sau soluţii agresive care ar putea deteriora firele covorului.

Este indicat să cureţi covorul frecvent și regulat, evitând astfel acumularea mizeriei. Trebuie să asiguri aerisirea corespunzatoare a camerei în care se află covorul, pentru a se evita depunerile de polen si praf și decolorarea la soare. Umiditatea excesivă poate determina apariția petelor sau decolorarea firelor de lână sau de bumbac ale covorului oriental, iar supraîncălzirea poate face culorile vii să-şi piardă intensitatea.

Curățarea periodică este obligatorie, dar e esențial să alegi, pentru asta o curățătorie profesională cu echipament adecvat covoarelor orientale. 

Dacă, totuși se întâmplă ca un covor oriental sa fie deteriorat din cauza unor factori externi sau pătat, exista solutii specifice care pot fi folosite pentru restaurarea sa. Totodatã, este recomandatã folosirea unei perne sub picioarele mobilelor pentru a preveni zgârierea sau ruperea firelor covorului oriental.

Beneficiile covoarelor orientale și avantajele lor față de alte produse similare

Este destul de clar: covoarele orientale oferă un stil unic și o eleganță aparte în interiorul oricărei camere. Disponibile într-o varietate de modele, tipuri și stiluri pentru a se potrivi oricăror gusturi personale sau preferințe de design, covoarele orientale sunt foarte durabile și rezistente la uzura zilnică. Materialele folosite în producția lor sunt de cea mai bună calitate, ceea ce le asigură o durată de viață mai lungă decât alte produse similare.

Covoarele orientale sunt piese de artă unice, care oferă oricărei locuințe un aspect tradițional și elegant. Acestea sunt ușor de întreținut, dacă urmezi instrucțiunile corecte. Beneficiile aduse de covoarele orientale depășesc cu mult avantajele produselor similare. Prin urmare, covoarele orientale sunt o alegere excelentă pentru oricine își dorește să adauge o atmosferă tradițională și sofisticată în locuința sa.

Te-ar putea interesa și: