Întreținerea covoarelor pufoase: sfaturi și recomandări utile

Covoarele pufoase sunt din nou la modă, mai spectaculoase, mai groase și mai bogate decât în anii 1970, când au apărut pentru prima dată. Deși sunt preferate în special la dimensiuni reduse, utilizate mai degrabă pentru a da un accent de culoare în câte o zonă a spațiului de locuit, decât pentru a acoperi suprafețe mari din cameră, ele sunt cu siguranță mai pretențioase în ceea ce privește întreținerea, în special în familiile în care există copii mici sau animale de companie. Iată câteva recomandări utile pentru a avea grijă de ele.

Aspiră covorul în fiecare zi

Lungimea ieșită din comun a fibrelor face ca orice covor pufos să acumuleze mai mult praf decât covoarele normale. Mai mult decât atât, odată ce depunerile de murdărie au ajuns profund în țesătură, cum se întâmplă în spațiile cu trafic moderat sau intens, este mult mai dificil să le îndepărtezi.

Dacă ai animale de companie, părul și mătreața pe care le elimină nu fac decât să agraveze situația. Prin urmare, aspirarea zilnică, atât pe față cât și pe dos, este necesară.

Dacă ai un aspirator modern, setează cea mai mare putere de aspirare. Poți activa și periile care bat ușor covorul – ajută la o mai bună mobilizare a particulelor de praf.

Ideal, după fiecare aspirare, covorul ar trebui scuturat ușor, pentru a ajuta la fibrele să revină la poziția originală și să fie din nou pufoase.

Scutură covorul în fiecare lună

Scuturatul sau bătutul covoarelor este o metodă excelentă de curățare profundă și de îndepărtare a prafului și a murdăriei. E adevărat, e mai dificil să faci asta cu covoarele de dimensiuni mari, dar efortul merită.

Covoarele mici pot fi scuturate în mână sau pot fi bătute de stâlpul verandei, de exemplu. În cazul covoarelor mai mari, e ideal să le poți pune pe un bătător de covoare, pe un gard sau pe un alt suport suficient de stabil care să îți permită să le lovești în repetate rânduri.

Dacă este posibil, lasă covorul la soare câteva ore; radiațiile ultraviolete contribuie la omorârea bacteriilor și a acarienilor. Nu-l expune, totuși, prea mult – în timp, culorile se pot deteriora.

Curăță imediat eventualele pete

Cu cât intervii mai repede pentru curățarea petelor, cu atât există șanse mai mari să nu rămână nici un fel de urme ale incidentului. Folosește un prosop alb sau o laveta alba, apa, detergent bland de vase si o perie moale.

Tamponează imediat pata pentru a absorbi o cantitate cât mai mare din lichidul vărsat. Dacă e vorba despre un lichid colorat, diluează pata cu apă și tamponează în mod repetat.

Amestecă apă cu puțin detergent de vase, înmoaie peria în soluția obținută și freacă foarte ușor zona, cu mișcări circulare, dinspre exteriorul petei către interior, pentru a evita extinderea ei. Repetă de mai multe ori, dacă e nevoie.

Clătește bine cu apă și lasă să se usuce la aer.

Folosește periodic un detergent uscat

Din timp în timp, efectul aspiratorului merită completat de folosirea unui detergent / șampon uscat special pentru împrospătarea covoarelor. După aspirarea riguroasă, pulverizează șamponul uscat pe suprafața covorului. E bine să faci asta afară, dacă ai posibilitatea. Folosește peria moale și uscată pentru a îmbiba bine pudra între fibre și las-o să acționeze atât cât scrie în instrucțiuni – de obicei este vorba despre minim 10 minute.

La final, aspiră covorul sau scutură-l bine pentru a elimina pudra dintre fibre.

Utilizează un aparat de curățare cu aburi

Aparatul de curățare cu abur este practic și util pentru că permite igienizare periodică mai frecventă decât ai duce covorul la spălătorie. Cu ajutorul lui, nu numai că îndepărtezi din praf și mizerie, dar poți de asemenea să dezinfectezi covorul, omorând dintre bacteriile și acarienii care sălășluiesc printre fibre.

Ai grijă, întotdeauna, să aspiri covorul înainte de a folosi acest tip de aparat.

Apelează periodic la serviciile unei spălătorii profesionale de covoare

Adevărul este că, oricât de multă grijă ai avea de covorul tău pufos, nu poți egala rezultatele obținute cu ajutorul instalațiilor speciale de curățare, dedicate exclusiv covoarelor, sau pe cele datorate detergenților profesionali.

Pentru că orice covor are nevoie de câte o spălare serioasă măcar o dată, dacă nu de două ori pe an, programează serviciile unor profesioniști. Multe spălătorii ridică și livrează covorul la domiciliu, folosesc o tehnologie modernă de curățare și își adaptează programul în funcție de al tău, iar covorul va arăta ca nou și va mirosi mai bine ca niciodată.

Deși întreținerea unui covor pufos este un pic mai pretențioasă, confortul pe care îl oferă acesta și aspectul său chic merită să depui un minim de efort în plus. Iar când știi că ai și aliați de nădejde în întreținerea covorului, deja lucrurile sunt mult mai ușoare.

Te-ar putea interesa și: