Dezinfectarea covoarelor: în ce constă acest proces?

În ciuda faptului că păstrează căminul cald, confortabil și armonios, covoarele pot adăposti o mulțime de acarieni, germeni, bacterii sau viruși. Acestea acumulează printre fibre murdărie, praf, scame, firimituri, fire de păr și tot felul de particule care nu se observă cu ochiul liber, dar pot cauza probleme serioase de sănătate. Fixate adânc în țesătură, fac extrem de dificilă curățarea, însă, în același timp, elimină substanțe nocive și afectează calitatea aerului din interior. Chiar dacă obișnuiești să le aspiri des, pentru o igienizare impecabilă și eliminarea microbilor este esențial să iei în considerare dezinfectarea covoarelor în mod regulat. Iată în ce constă acest proces!

 Aspirarea eficientă a covoarelor

Cu cât se îndepărtează mai multă murdărie de pe covoare, cu atât acestea vor fi mai ușor de curățat. Așadar, înainte de a face orice altceva, asigură-te că folosești un aspirator puternic, de preferat cu filtru HEPA, pentru a capta resturile și praful. Cu un dispozitiv potrivit se poate elimina o cantitate semnificativă de alergeni și particule, de aceea aspirarea reprezintă primul pas pentru dezinfectarea covoarelor.

Îndepărtarea corectă a petelor

Pe lângă faptul că sunt inestetice, petele încăpățânate conțin substanțe care rămân adânc imprimate în țesătură. Prin urmare trebuie să le elimini de pe covoare dacă vrei să-ți creezi un mediu cât mai sănătos. Totuși, află că, în funcție de cauza petelor, soluția pentru tratarea acestora poate varia. De exemplu, petele de vin roșu de pe covor sunt adesea îndepărtate cu apă rece și bicarbonat de sodiu, acuarelele pot fi curățate cu apă caldă și detergent de vase, iar pentru petele de grăsime animală sau vegetală este eficient oțetul alimentar. Practic, toate urmele și semnele mai puțin atrăgătoare de pe covor se pot scoate doar în funcție de natura lor.

Dezinfectarea covoarelor

Acum că țesăturile sunt aspirate complet, resturile au fost îndepărtate și petele tratate în mod eficient, poți trece la dezinfectarea covoarelor. În general, elementele textile pentru pardoseli sunt fabricate din materiale ce permit igienizarea frecventă cu diferite produse pe bază de alcool, fără a deteriora covoarele. Se pot folosi produse de curățare pentru uz casnic, substanțe care conțin alcool etilic sau clorură de benzalconiu.

Oțetul alb este un produs natural ce se poate utiliza pentru dezinfectarea covoarelor. Lichidul se pulverizează peste covor și se lasă peste noapte, după care se curăță foarte bine suprafața cu apă și detergent. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate îndepărta cu succes germenii, bacteriile și mucegaiul. Peroxidul de hidrogen este un dezinfectant eficient, dar și un agent de albire, așa că trebuie amestecat cu părți egale de apă pentru a nu deteriora țesăturile.

Curățarea cu abur reprezintă o modalitate bună pentru dezinfectarea covoarelor, întrucât aparatele de acest gen folosesc căldura pentru eliminarea agenților patogeni. Bineînțeles, unele covoare pot fi igienizate în mașina de spălat rufe, împreună cu o soluție dezinfectantă, doar că acest procedeu implică numeroase riscuri de deteriorare a produselor. De asemenea, aplicarea substanțelor din comerț conduce la uciderea bacteriilor și virușilor.

Cât de des trebuie dezinfectate covoarele?

Este important să aspiri covoarele de 2-3 ori pe săptămână sau zilnic, dacă ai un bebeluș care petrece mult timp pe podea ori un prieten blănos și jucăuș. Totuși, ia în considerare faptul că aspiratorul nu curăță în profunzime și nici nu igienizează elementele textile. Și, chiar dacă țesăturile sunt lipsite de murdărie, asta nu înseamnă că au fost îndepărtați și microbii din fibre.

De regulă, dezinfectarea covoarelor trebuie făcută la fiecare 3-6 luni pentru a scăpa de bacterii. Însă, dacă o persoană din casă are o boală infecțioasă, suferă de alergii ori are sistemul imunitar compromis, dezinfectarea covoarelor se realizează mai des.

Lucruri de care trebuie să ții cont pentru dezinfectarea covoarelor

1.  Alegerea unei anumite metode trebuie să fie de durată. Dezinfectarea covoarelor este un proces pe care îl vei repeta în mod regulat, așa că trebuie să găsești o modalitate eficientă prin care să faci acest lucru fără prea mult efort.

2.  Timpul de uscare este esențial. Covoarele trebuie să se usuce foarte bine înainte de a fi așezate din nou pe podea. În caz contrar, va fi compromisă eficiența procesului de dezinfectare.

3.  Trebuie avută în vedere cantitatea de dezinfectant permisă. Chiar dacă te gândești să aplici foarte multă soluție pe covoare ca să te asiguri că vei ucide toți microbii, nu este indicat să folosești mai mult de 500 ml de substanță pentru un metru pătrat de covor.

4. Dezinfectanții se aplică folosind un burete sau cu un pulverizator. Spălarea umedă cu un burete presupune efectuarea mișcărilor în direcția fibrelor, iar în cazul spray-urilor pulverizarea se face de la o distanță de 20-30 cm.

5.  Procesul de dezinfectare a covoarelor pare simplu, dar nu este deloc ușor. Trebuie să igienizezi țesăturile pe ambele fețe, să acorzi atenție și franjurilor sau să folosești mască și mănuși de protecție sau chiar și ochelari când aplici diverse substanțe dezinfectante. Totodată, este foarte posibil să utilizezi greșit produsele, să nu ții cont de țesătură sau să te grăbești, iar murdăria și microbii să persiste în continuare.

Alege o spălătorie profesională pentru dezinfectarea covoarelor

Procesul de igienizare a țesăturilor pare o adevărată corvoadă? Putem să spălăm covoarele pentru tine într-un timp foarte scurt. În momentul în care sunt curățate în mod profesional, aparatura utilizată pătrunde adânc în material, astfel că murdăria și agenții patogeni sunt eliminați în mod corespunzător. În plus, covoarele vor scăpa de mirosuri, pete și vor fi uscate într-o cameră specială ca să nu existe riscul dezvoltării ulterioare a mucegaiului.

Tehnologia de spălare include etape diferite, atât pentru îndepărtarea prafului și a particulelor până la 100% din țesătură, cât și pentru eliminarea germenilor, bacteriilor și acarienilor. După spălarea normală a covoarelor se folosește un produs special ce are la bază germicid și o componentă cu acțiune antibacteriană, iar la final se obțin rezultate excepționale. Franjurii covoarelor au parte și aceștia de un tratament de înălbire prin clorinare, operațiunile de spălare specială pentru dezinfectarea covoarelor fiind incluse în prețul standard de spălare normală.

Ai investit destul de mult în covoarele din locuința ta? Atunci de ce să nu le păstrezi într-o stare excelentă și să te bucuri în permanență de un mediu sănătos și un aer curat? Microbii sunt peste tot, iar dezinfectarea covoarelor este puțin mai grea decât a suprafețelor tari, așa că apelează la serviciile noastre dacă îți faci griji pentru siguranța ta și a celor dragi. Preluăm covoarele, ne asigurăm că sunt impecabile, iar apoi ți le aducem direct la ușă, ca noi.

Te-ar putea interesa și: