Pete de grăsime pe covor: cum se îndepărtează?

Dintre toate accesoriile și decorațiunile pe care le ai în casă, covorul este cel care oferă acea senzație de căldură unică. Obținerea unui spațiu intim nu poate fi realizată în cazul în care pardoseala rămâne neacoperită.

Din păcate, viața de zi cu zi vine la pachet cu multe provocări, inclusiv murdărie și pete misterioase de grăsime. Indiferent care este cauza acestor pete, află în continuare câteva informații importante despre îndepărtarea lor!

De ce sunt atât de dificile petele de grăsime?

Dacă toate petele ar ieși atât de ușor precum cele de ciocolată, de exemplu, covorul tău ar fi impecabil chiar și după mulți ani de utilizare. Din păcate, petele de grăsime sunt extrem de dificile, din cauza faptului că această substanță este insolubilă în apă. Asta face ca simpla utilizare a apei sau chiar a detergenților obișnuiți să nu poată îndepărta grăsimea de pe fibrele textile. O pată se definește prin timpul prelungit în care grăsimea a stat în contact cu covorul, iar dacă a trecut mai mult timp, curățarea ei va fi mai dificilă. Totuși, în unele cazuri, apelarea la o spălătorie profesională de covoare nu poate fi o soluție dezirabilă. De aceea îți prezentăm mai jos câteva trucuri utile.

Ce soluții casnice sau profesionale există pentru îndepărtarea petelor de grăsime de pe covor?

Principala calitate a substanțelor care ajută la îndepărtarea petelor de grăsime este proprietatea de a acționa precum un magnet, care atrage murdăria. Printre cele mai des utilizate soluții pe care le ai la dispoziție se numără:

1.    Bicarbonatul

Este recomandat pentru orice tip de pată de grăsime, chiar dacă este mai nouă sau mai veche. Ca procedură, bicarbonatul amestecat cu puțină apă se aplică deasupra petei, într-un strat destul de gros și se lasă să acționeze câteva minute. După 10-15 minute va trebui să cureți cu o periuță de dinți, cu mișcări din exteriorul petei, către interior. La final, se pune deasupra apă cât mai caldă (dacă materialul permite, chiar fiartă), în timp ce se curăță pata cu o lavetă.

2.    Oțetul

Secretul unei utilizări eficiente a oțetului este diluarea lui cu apă, doar ulterior putând fi aplicat pe covor. În acest fel nu vei avea grija decolorării țesăturii, în special dacă nu folosești această metodă în cazul petelor acide, cum sunt cele de cafea sau ketchup. Oțetul este recomandat doar pentru petele alcaline, cum sunt cele de grăsime animală sau vegetală. De asemenea, oțetul este ideal pentru curățare datorită proprietăților antibacteriene unice, reprezentând o soluție ecologică și naturală, ce poate fi utilizată chiar și zilnic.

3.    Sarea

Această substanță naturală acționează într-un md similar cu bicarbonatul. Se recomandă acoperirea petei, apoi umezirea ușoară. După 10-15 minute se aspiră foarte bine, iar apoi se șterge cu o lavetă udă. Sarea are un efect revigorant pentru covorul tău, ajutând la împrospătarea culorilor precum și a texturii. În plus, poate fi utilizată la îndepărtarea urmelor de noroi.

4.    Pudră de talc sau amidon de porumb

Acest tip de pudră oferă rezultate foarte bune, trăgând grăsimea și murdăria din fibrele textile. În special dacă petele sunt noi, această metodă poate fi utilizată cu succes.

5.    Detergentul pentru vase

Surfactanții din detergentul pentru vase modifică tensiunea superficială a grăsimii, iar asta face ca zona să devină alunecoasă, permițând un transfer ușor al murdăriei de pe covor pe laveta cu care vei lucra.

6.    Soluții degresante

În supermarketurile generale se găsesc nenumărate soluții speciale pentru curățarea covoarele și în special pentru îndepărtarea de pe covor a petelor de grăsime. În funcție de ingredientele specifice, aceste substanțe au diferite moduri de utilizare, din acest motiv se recomandă citirea cu atenție a instrucțiunilor.

Multe dintre soluțiile de mai sus pot acționa foarte bine dacă sunt mixate împreună, cum ar fi sare + oțet sau bicarbonat + oțet. Pentru un plus de eficiență se pot adăuga 2 linguri de borax.

Indiferent de varianta pe care o vei utiliza, după ce ai clătit pata și substanța de curățare, poți usca zona cu ajutorul unui prosop de bumbac alb, care nu colorează covorul. Uscarea se face cu mișcări blânde, prin tamponare. Trebuie evitată frecarea, deoarece această mișcare favorizează pătrunderea grăsimii și umezelii în covor. În plus, o frecare prea energică poate deteriora permanent fibrele covorului. De asemnea, pentru o curățare în profunzime, fără a exista deteriorări poți apela la o spălătorie de covoare. Tehnologiile utilizate în procesul de curățare a covoarelor sunt avansate și vor proteja țesătura.

De ce să optezi pentru soluții profesionale de curățarea covoarelor

Chiar dacă variantele casnice prezentate mai sus pot oferi anumite rezultate satisfăcătoare, nimic nu se compară cu o soluție profesională. Petele vechi de grăsime sunt cu atât mai dificile, având în vedere că substanța a rămas pe țesătură. În funcție de materialul din care este realizat covorul, legăturile făcute între grăsime și fibre pot fi foarte puternice, din acest motiv, instinctul este de freca cu mai multă putere zona, iar țesătura poate fi afectată.

În schimb, curățarea profesională oferă metode blânde, care se adresează exclusiv petelor și murdăriei. Integritatea covorului nu va avea de suferit, ajutând chiar la prelungirea duratei de utilizare. Costurile pentru o curățare profesională sunt accesibile, de multe ori chiar mai mici decât achiziționarea diverselor soluții din supermarket. În plus, serviciul de colectare de la domiciliu reprezintă un avantaj major pentru economisirea timpului personal.

Te-ar putea interesa și: