Pete de cafea pe covor: cum și cu ce se curăță?

Cafeaua de dimineață face parte din rutina multora dintre noi. Pur și simplu ziua nu poate să înceapă bine fără aroma binecunoscută, fără senzația de înviorare pe care licoarea amăruie ți-o dă, pe măsură ce îți curge prin vene. Totuși, să bei cafeaua de dimineață, pe jumătate adormit, deasupra unui covor deschis la culoare pare să fie rețeta perfectă pentru dezastru. Graba, zăpăceala, faptul că încă nu ai apucat să te dezmeticești de tot, te pot face neîndemânatic, și înainte să îți dai seama ce s-a întâmplat, cafeaua ta pare să se fi împrăștiat cu generozitate pe tot covorul. Cum procedezi în acest caz?

Curățarea profesională este neîntrecută

Atunci când vine vorba despre o îngrijire adecvată, curățarea profesională a covoarelor este de neegalat. Cel mai adesea, echipele de profesioniști dețin atât soluțiile de curățare, cât și utilajele necesare pentru a îndepărta eficient orice urmă de murdărie și orice tip de pete. Covoarele sunt ridicate de la domiciliu și returnate la adresă, curate, parfumate, fără pete, fără praf și arătând ca noi.

Dar curățarea profesională nu se poate realiza săptămânal sau cu o frecvență mai mare de 3 – 4 ori pe an. Prin urmare, între aceste etape, trebuie să te descurci singur, cât mai eficient, astfel încât să nu deteriorezi țesătura. De aceea, curățarea petelor de pe covoare trebuie făcută imediat ce ele au fost create, astfel încât să crești durata de viață a acestora.

Petele de cafea sunt permanente – adevărat sau fals?

Da, petele de cafea sunt printre cele mai încăpățânate pete, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți pierzi speranța, în cazul în care covorul tău a trecut printr-un astfel de incident. Pentru a evita ca picăturile din lichidul maroniu să revină parte integrantă a covorului, iată ce ai de făcut, în 3 pași simpli.

1.    Tamponează pata

Șansele de a îndepărta complet petele de cafea sunt cu atât mai mari, cu cât reușești să intervii mai repede. Primul pas este să tamponezi bine pata fie cu prosoape de hârtie, fie cu lavete din bumbac albe și foarte absorbante, astfel încât să poți elimina o cantitate cât mai mare de lichid.

Tamponarea se face din exteriorul petei către interior, pentru a preveni ca lichidul să se îmbibe și în fibrele adiacente. Este absolut contraindicat să freci covorul, această procedură având dezavantajul de a imprima pigmenții din cafea profund în structura fibrelor.

Odată ce prosopul de hârtie rămâne aproape uscat, toarnă o cantitate mică de apă peste pată și reia procesul de tamponare. Astfel, diluezi cafeaua absorbită de fibrele covorului și vei îndepărta o cantitate cât mai mare din ea.

2.    Aplică o soluție de curățare

Poți folosi unul dintre produsele speciale pentru îndepărtarea petelor de pe covoare, sau îți poți pregăti propria soluție. Una dintre cele mai simple se prepară amestecând:

  • o lingură de săpun de vase;
  • o lingură de oțet alb;
  • două ceșcuțe de apă caldă.

Amestecul se aplică pe pată cu ajutorul unei lavete curate sau al unui burete, dinspre exterior către interior, pentru a evita împrăștierea petei. Odată ce toată pata a fost acoperită, vei tampona cu un prosop uscat, alb, până la dispariția petei. Nu folosi lavete sau prosoape colorate – există riscul de transfer al culorilor, lucru ce îți va da și mai multe bătăi de cap.

3.    Clătește cu apă rece

Folosește apă rece pentru a clăti zona în mod repetat, tamponând pentru a absorbi lichidul, ca să te asiguri că pata a fost complet îndepărtată. Lasă covorul să se usuce în mod natural și evită, cu orice preț, să freci zona petei.

Cum procedezi în cazul petelor de cafea vechi?

E de dorit să intervii asupra petei imediat după producerea acesteia, dar uneori acest lucru nu e posibil. Ce ai de făcut în cazul lor?

Folosește o cantitate mică de apă călduță, aplicată pe pată, pentru a înmuia cafeaua uscată. Apoi, urmează cu răbdare pașii descriși  mai sus, tamponând în mod repetat, diluând, folosind soluția specială de curățare și tamponând, din nou.

Bicarbonatul de sodiu și petele de cafea

Bicarbonatul de sodiu este un instrument excelent pentru îndepărtarea petelor, eficiența sa fiind apreciată în special în cazul petelor de grăsime, dar și pentru curățarea petelor de vin roșu. Odată ce ai parcurs pașii menționați anterior, poți presăra bicarbonat de sodiu pe zona petei, pe care îl vei lăsa până la uscarea completă a covorului. E de dorit ca nimeni să nu calce pe zona respectivă înainte de uscare. Odată ce țesătura e complet uscată, folosește aspiratorul pentru a strânge praful de bicarbonat.

Nu uita: atunci când nimic nu funcționează, există mereu alternativa curățătoriei profesionale, care utilizeaza detergenti și aparate de curățare a covoarelor performante, special gândite tocmai pentru a îndepărta urmele rezistente de murdărie. Nu ezita să apelezi la adevărații  profesioniști și nu te mulțumi cu spălătoriile de mașini care preiau și covoare!

Te-ar putea interesa și: