Reîmprospătarea covoarelor: trucuri și idei de la specialiști

Covoarele adaugă confort și stil casei tale, ele fiind unele dintre cel mai des întâlnite accesorii din majoritatea locuințelor, atât datorită funcției practice pe care o au, cât și a aspectului estetic. Cu toate acestea, în timp, ele pot fi pătate și își pot pierde din strălucirea și frumusețea pe care le au atunci când sunt noi.

Aspirarea regulată este importantă și contribuie la prelungirea duratei de viață a covoarelor, dar în cele din urmă va trebui să îți reîmprospătezi aceste accesorii. Iată câteva trucuri și idei de la specialiști care te vor ajuta să dai o nouă viață covoarelor tale.

Curățare profesională

Igienizarea în profunzime a covoarelor este cea mai eficientă modalitate de a le împrospăta, fiind deopotrivă la îndemâna oricui indiferent de timpul sau resursele financiare de care dispune. Apelează la o curățătorie profesională de covoare care le poate spăla, stoarce și usca prin metode sigure, care nu vor pune în pericol textura, modelul sau culoarea acestora.

Șamponare

Să-ți șamponezi covorul este un alt mod eficient de a-l împrospăta, acest proces necesitând doar o soluție specială pentru igienizarea acestuia și puțin timp liber. Detergenții pentru covoare conțin agenți de curățare și parfumuri care îndepărtează murdăria și mirosurile din fibrele țesăturii. Pur și simplu aplică șamponul conform instrucțiunilor producătorului și lasă-l să acționeze pe suprafața acestuia timp de 10 până la 15 minute înainte de a îndepărta spuma și a-l aspira.

Curăţare cu abur

În ceea ce privește curățarea cu abur, aceasta este o modalitate excelentă de a reîmprospăta covoarele și de a elimina orice bacterie sau microbi care ar putea fi în fibre. Dacă nu ai un aspirator profesional cu aburi, poți închiria un astfel de aparat electronic de la companii autorizate sau poți contracta o curățătorie de covoare care oferă servicii de reîmprospătare și dezinfectare. Curățarea cu abur poate fi mai eficientă decât șamponarea, deoarece pătrunde mai adânc în țesătura covorului pentru a îndepărta murdăria și bacteriile.

Bicarbonat de sodiu

Fiind probabil una dintre cele mai vechi metode naturale de a elimina murdăria chiar la tine acasă, pasta din bicarbonat de sodiu este un dezodorizant eficient care poate fi folosit pentru a-ți împrospăta covoarele. Pur și simplu presară pudra peste covor, las-o să acționeze până la 20 sau chiar 30 de minute și apoi aspiră temeinic suprafața sa. Bicarbonatul de sodiu va ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute și îți va lăsa accesoriile pentru podea igienizate și împrospătate.

Oțet alb

Oțetul alb este un alt aliat natural la îndemâna oricărei persoane care poate fi folosit pentru împrospătarea covoarelor. Amestecă părți egale de oțet și apă într-o sticlă cu pulverizator și aplică soluția obținută pe covor – în special pe zonele pătate. După aproximativ un sfert de oră poți aspira suprafața acestuia și, dacă este nevoie, poți folosi o perie pentru refacerea fibrelor. Oțetul alb va ajuta la eliminarea bacteriilor și microbilor, lăsând covoarele cu un miros proaspăt și curat.

Borax

Cunoscut și sub denumirea de borat de sodiu, boraxul este un agent de curățare natural care poate fi folosit pentru a readuce la viață în special covoarele persoane ponosite de trecerea timpului. Se amestecă 1 cană de produs cu 2 litri de apă și se aplică soluția obținută pe pete sau pe întreaga suprafață. După ce a acționat preț de câteva zeci de minute, tot ce trebuie să mai faci este să aspiri temeinic. Boraxul va ajuta la îndepărtarea murdăriei și va lăsa covoarele cu un aspect curat și revigorat.

Uleiuri esențiale

Uleiurile și extractele esențiale pot fi folosite pentru a adăuga un parfum proaspăt covoarelor tale. Pur și simplu adaugă câteva picături din aroma preferată într-o sticlă de pulverizare umplută cu apă și pulverizeaz-o pe covoare. Uleiurile esențiale vă vor lăsa covoarele cu miros proaspăt și curat.

Apă minerală

Deși poate părea puțin ciudat la o primă impresie, apa carbogazoasă este un agent eficient de îndepărtare a petelor care poate fi folosit pentru a-ți împrospăta covoarele. Pur și simplu toarnă apă minerală sau sifon peste pete, lasă să pătrundă în țesătură câteva minute și apoi șterge cu o lavetă curată.

Amidon de porumb

Amidonul de porumb este o altă metodă recomandată de specialiști care poate fi folosită pentru a reîmprospăta aspectul covoarelor lipsite de strălucire și pentru a îndepărta murdăria și petele. La fel ca în cazul variantei cu bicarbonat de sodiu, tot ce trebuie să faci este să presari amidon de porumb peste covor și să aspiri temeinic sau să periezi în profunzime după circa 20 de minute. Amidonul de porumb va ajuta la absorbția murdăriei și va lăsa covoarele fresh.

Ca să te bucuri cât mai mult de utilitatea și frumusețea covoarelor din locuința ta este esențial să le împrospătezi periodic. Fie că optezi pentru curățarea profesională, care este cea mai comodă și eficientă metodă sau preferi să încerci trucurile rapide cu soluții pe care le găsești de obicei în debara, cu siguranță vei avea rezultate vizibile.

Te-ar putea interesa și: