Tipuri de covoare: cum alegi modelul potrivit?

Alegerea covoarelor poate părea simplă, căci pe piață există mii de modele diferite dintre care poți selecta ceea ce îți place. Cu toate acestea, trebuie să știi că un covor are puterea de a schimba complet aspectul unei încăperi și, de aceea, el trebuie să fie ales cu grijă.

Un covor bun este un covor de calitate, confecționat din fibre rezistente și ușor de curățat, care se integrează perfect în designul interior al spațiului pentru care îl dorești. Fie că este vorba despre un living, un birou sau o sală de ședințe, covorul trebuie să creeze o atmosferă primitoare și plăcută.

Mai jos vei găsi o serie de informații utile, ce te vor ajuta să alegi cele mai potrivite covoare, în funcție de mai multe criterii esențiale.

Covoarele în funcție de material și modul de curățare

Materialul din care este fabricat un covor este definitoriu pentru felul în care produsul se va întreține în timp. De aceea, este indicat să iei în calcul acest prim aspect.

●      Covoarele din bumbac

Bumbacul este o variantă ideală pentru cei care își doresc un covor de calitate, care nu necesită o îngrijire complexă. Covoarele din bumbac se pot curăța foarte ușor, prin aspirare și eliminarea petelor cu detergent special pentru covoare.

Iar dacă vrei ca produsul să reziste cât mai mult timp, este recomandat să apelezi la spălarea profesională a covoarelor o dată pe an.

●      Covoarele din lână

Lâna este un alt material excelent, chiar mai rezistent decât bumbacul. Covoarele din acest material resping în mod natural murdăria, iar atunci când ai vărsat ceva pe covor, poți curăța rapid petele cu puțin detergent pentru vase și o cantitate mică de apă.

Bineînțeles, pentru a păstra aspectul proaspăt și curat al unui covor de lână, este nevoie și de apelarea periodică la spălare profesională.

●      Covoarele din fibre sintetice

Pe lângă materialele naturale de mai sus, covoarele pot fi confecționate și din diferite fibre sintetice, precum poliesterul sau polipropilenă. Acestea au un grad ridicat de rezistență și pot fi, de asemenea, curățate cu minimum de efort. Totodată, pot fi duse fără griji la curățătorie. Covorul tău va trece printr-un proces de spălare premium, iar rezultatul va întrece orice așteptări!

Acestea fiind spuse, poți opta cu încredere pentru oricare dintre variantele de mai sus, dacă îți dorești un covor foarte ușor de întreținut.

5 modele de covoare pe care le poți lua în considerare

Pe lângă aspectele funcționale de mai sus, covoarele vor fi selectate întotdeauna și în funcție de modelul lor.

1. Covoarele simple, într-o singură nuanță

Dacă nu ești încă hotărât ce tip de design interior îți dorești sau nu vrei să alegi un covor prea strident pentru eventuale amenajări ulterioare, varianta de covor simplu, într-o singură culoare neutră este varianta ideală. Optează pentru unul gri sau crem, astfel încât să ai libertate totală atunci când alegi mobilierul, canapeaua și decorațiunile.

Un astfel de covor se potrivește de minune în orice spațiu și este ideal pentru cei care nu doresc să investească foarte mult timp în conturarea designului interior sau cei care vor un produs rezistent, care să se potrivească în încăpere chiar și peste ani.

Totodată, covorul simplu, uni este excelent atunci când dorești să oferi încăperii un aspect premium, luxos și elegant.

2. Covorul minimalist, cu detalii geometrice

În cazul în care îți dorești un covor simplu, dar care totuși să aducă o contribuiție în ceea ce privește designul, alege un covor minimalist, de inspirație scandinavă, cu modele geometrice subtile, în nuanțe blânde sau chiar în combinația alb-negru.

Astfel, vei putea decora spațiul după bunul plac, având deja un element ușor de asortat, dar totodată inedit și stylish, care conferă un farmec aparte camerei.

3. Covorul cu model oriental

Pentru cei care adoră designul complex, cu ornamente, mobilier chic și accesorii extravagante, covoarele cu modele orientale sunt alegerea perfectă.

Țesătura prețioasă și combinațiile unice de culori și linii armonioase fac dintr-un covor oriental un accesoriu minunat în orice încăpere. În plus, acesta are o tradiție de mii de ani, așa că nu va ieși din trenduri prea curând!

4. Covoarele moldovenești sau românești

Nu numai alte popoare se pot mândri cu modelele lor de covoare tradiționale. Covoarele românești și moldovenești sunt cu adevărat inedite. De regulă, ele sunt țesute la război și confecționate din fibre naturale, precum cânepa, bumbacul sau lâna. Apoi, ele sunt vopsite cu pigmenți naturali.

Cele mai des întâlnite modele sunt cele geometrice – romburi, pătrate, diverse modele care se repetă în mod simetric pe suprafața covorului – și cele florale. În funcție de regiune, covoarele pot avea culori diferite, de la cele mai deschise la modele colorate intens așternute pe fundal negru.

Acest tip de covor poate fi integrat cu succes într-o casă cu design tradițional sau vintage, pe holuri, în sufragerii sau dormitoare.

5. Covoarele moderne

Dacă motivele de inspirație etnică nu te pasionează, iar spațiul pe care vrei să-l accesorizezi cu un covor este unul modern și relaxat, precum camera copiilor, un living confortabil sau o zonă de lounge a unui birou, optează cu încredere pentru un covor modern, cu imprimeuri abstracte, precum liniile, bulinele sau formele neregulate.

De asemenea, pentru a oferi spațiului mai multă dimensiune, poți alege și covoare cu smocuri sau modele în relief. Acestea sunt excelente pentru a aduce un plus de farmec într-o încăpere cu design simplu.

Covoarele în funcție de lungimea firelor

●      Covoarele cu fir scurt

Pentru cei care pun funcționalitatea pe primul loc, covoarele cu fir scurt reprezintă alegerea corectă. Acestea își păstrează aspectul în timp și sunt foarte ușor de aspirat și de curățat, în cazul în care apar pete de lichide, mâncare sau diverse mici accidente.

●      Covoarele cu fir lung

Numite și covoare în stil „shaggy”, acestea sunt extrem de comode și plăcute la atingere. În plus, oferă camerei o atmosferă primitoare și caldă, invitând la relaxare și voie bună.

În schimb, procesul de curățare poate fi mai dificil, căci praful, părul și alte particule fine pot rămâne „captive” în țesătură. Cu toate acestea, curățarea și spălarea profesională pot rezolva problema cu succes.

Acestea fiind spuse, orice covor ai alege, ține cont de material, de model și de tipul firelor din care este confecționat. Alege ce se potrivește mai bine nevoilor tale, întreține covorul în mod consecvent și te vei bucura de achiziție timp de ani întregi!

Te-ar putea interesa și: