Curățarea covoarelor țesute manual: cum se realizează corect?

Covoarele au un rol estetic incontestabil și oferă oricărei încăperi un plus de personalitate. În ciuda acestui lucru, covoarele sunt accesorii care pot atrage praful și murdăria, de care îți dorești să scapi cât mai repede.

Un covor plin de praf sau acarieni reprezintă un factor de risc pentru apariția problemelor respiratorii sau pentru dezvoltarea alergiilor. De aceea, merită să te ocupi de curățarea lui constantă.

Ce faci, însă, când ai în casă covoare țesute manual, mai sensibile decât alte modele? Descoperă cum se realizează corect curățarea unui model țesut manual, ca să te bucuri de covoare ca noi, indiferent de trecerea timpului!

Nu bate covoarele, ci aspiră-le regulat

Covoarele țesute manual trebuie curățate cu multă grijă. Ar fi bine să nu bați aceste covoare, chiar dacă ai loc în curte. De regulă, covoarele țesute manual se aspiră regulat și nu se recomandă folosirea unui aspirator de mare putere.

Un aspirator prea puternic le poate deteriora iremediabil, așa că poți să încerci un truc util: acoperă covorul țesut manual cu o plasă din nylon, pentru a-l proteja în timpul aspirării. Plasa ar trebui să aibă ochiuri mici, astfel încât să elimini eficient particulele de praf.

Nu uita nici de podeaua de sub covor. Încearcă să o aspiri și să o cureți des, astfel încât praful și murdăria să nu se impregneze în țesătură.

Îndepărtează cu grijă petele de lichide

Din nefericire, se pot întâmpla des accidente, în urma cărora să verși sosuri, înghețată, sucuri sau diferite lichide pe un covor țesut manual. Dacă vei păți acest lucru, aplică o cantitate mică de bicarbonat de sodiu pe pată, las-o să acționeze câteva ore și îndepărtează apoi cu o perie moale sau cu un aspirator.

Specialiștii spun că petele de vin sau alte băuturi care pătează covorul se pot îndepărta turnând apă minerală în zona respectivă. Tamponează ușor cu o cârpă curată, până când covorul țesut manual revine la forma inițială.

Dacă nu ai timp sau ți-e teamă să cureți un astfel de model, apelează la profesioniștii de la Waldmaster, care se ocupă de curățarea în profunzime a covoarelor.

Nu folosi soluții de curățare la întâmplare

De fiecare dată când pătezi un covor, ai vrea să rezolvi totul pe loc, până când dispare murdăria. Totuși, trebuie să știi că nu este atât de simplu, mai ales în cazul unui covor țesut manual.

Așadar, nu te lăsa cuprins de panică și nu începe să freci petele cu tot felul de soluții de curățare, alese la întâmplare de pe rafturile magazinelor. Ca să nu dai greș, poți folosi soluții de apă cu detergent simplu sau bicarbonat de sodiu și apă minerală.

Dacă petele sunt prea dificile sau se încăpățânează să nu iasă de pe covorul la care ții atât de mult, optează pentru o spălătorie de covoare profesionistă, unde accesoriul tău va fi tratat și curățat în funcție de material.

Oricât ar părea de simplă procedura, spălarea unui covor țesut manual la tine acasă nu este o idee prea bună, fiindcă vorbim de țesături delicate și sensibile. Dacă totuși, această variantă îți este cea mai comodă, poți încerca să cureți covorul cu mare grijă, lăsând deoparte produsele agresive de curățare. Totodată, ai ocazia să testezi fiecare culoare a covorului țesut manual, cu o cârpă albă și umezită. În acest fel, vei observa rezistența țesăturii și a culorii.

Apelează la firme specializate de curățare a covoarelor

În final, nu uita că poți să apelezi la o firmă specializată, care se ocupă cu grijă de curățarea covoarelor țesute manual. De fiecare dată când te confrunți cu pete dificile sau ai nevoie de o curățare profundă, alege profesioniștii!

Procesul de curățare profesională a covoarelor implică mai multe etape, de la desprăfuire și spălare, până la centrifugare și finisare. Toate aceste operațiuni sunt realizate cu produse de calitate superioară, care oferă rezultatele dorite, în cel mai scurt timp.

Aceste tehnologii moderne de spălare a covoarelor într-o spălătorie profesională îți transformă covorul într-un accesoriu curat, igienizat și uscat, pe care îl vei primi la tine acasă. Mai întâi, praful și murdăria se îndepărtează din țesătura covorului țesut manual, cu ajutorul spălării automate.

Dacă este nevoie, se aplică și o soluție specială de curățare, care elimină mirosurile neplăcute. Ai un covor care a fost expus la trafic ridicat? Se poate utiliza și un produs cu acțiune antibacteriană, care îndepărtează germenii și bacteriile.

Urmează ca accesoriul să fie limpezit și clătit, înainte de centrifugare. Prin clătire, se îndepărtează spuma rămasă, dar și excesul de apă. Centrifuga profesională nu afectează materialul covorului țesut natural, datorită principiilor tehnologice de ultimă oră. După centrifugare, urmează uscarea. La o spălătorie profesională, covoarele sunt introduse într-o încăpere controlată termic, unde vor fi gata în câteva ore.

Te-ar putea interesa și: