Întreținerea covoarelor cu fir lung: sfaturi și pași de urmat

Covoarele cu fir lung rămân printre cele mai populare tipuri de covoare. Sunt moi, confortabile, au un aspect ce nu se va demoda prea curând și asigură o atmosferă primitoare. Află din acest articol cum se face întreținerea covoarelor cu fir lung: cum se aspiră, cu ce soluții se curăță și care sunt avantajele serviciilor profesionale de curățenie.

Aspiră corect covorul

Covoarele cu fir lung trebuie aspirate o dată pe săptămână sau mai des, dacă ai animale de companie. Chiar dacă pare curat, covorul necesită aspirare pentru ca mizeria să nu pătrundă printre fire. Odată ajunsă la baza acestora, e mai dificil de îndepărtat și poate cauza un miros neplăcut.

Totodată, nu e recomandat să setezi aspiratorul la cea mai mare putere pentru că poate smulge firele. Dacă nu ești sigur cât „duce” covorul, verifică recipientul de colectare. Conține mai multe fire decât praf și mizerie? Atunci setările trebuie ajustate pentru că sunt prea puternice.

Nu în ultimul rând, e bine ca o dată pe lună-cel mult o dată la 2 luni să scuturi covorul. Dacă locuiești la blog, e de preferat să îl scoți afară când faci asta, altfel vei murdări geamurile celor care stau sub tine.

Îndepărtează imediat petele

Petele trebuie curățate imediat cum au fost observate. Altfel, se vor usca și vor fi mai greu de înlăturat. Dacă încă sunt umede, tamponează zona cu o cârpă uscată. Evită șervețelele de hârtie, se vor dezintegra din cauza lichidului și se vor lipi de fire. Nu freca dintr-o parte în cealaltă pentru că nu vei curăța mai bine; dimpotrivă, vei împrăștia pata pe o zonă mai mare.

Dacă pata s-a uscat deja, aplică pe ea un amestec de apă călduță și detergent de vase. Lasă la înmuiat 5-10 minute, apoi curăță cu o cârpă sau o perie mai fină.

În cazul unor pete puternice, e de preferat să apelezi la serviciile unei spălătorii de covoare. Tehnologiile de ultimă generație și produsele de calitate superioară fac procesul de spălare al covoarelor eficient și pentru cele mai încăpățânate pete.

Curăță covorul în profunzime

De 2 ori pe an sau mai des dacă ai copii mici sau animale de companie, covorul trebuie curățat în profunzime. Verifică eticheta de îngrijire pentru a afla care sunt nevoile covorului tău, în funcție de materialul din care e confecționat.

Începe prin a aspira covorul, apoi aplică pe întreaga suprafață o soluție din apă călduță și detergent cu acțiune blândă. O altă opțiune este să combini apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Apoi, folosește o cârpă sau un burete pentru a curăța covorul. La final, clătește-l bine și lasă-l la uscat pe o suprafață orizontală.

De asemenea, o dată pe an e recomandat să îți duci toate covoarele la o spălătorie profesională. Cele mai multe pun la dispoziție pe site un calculator de prețuri, unde poți nota dimensiunile fiecărui covor. Comanda poate fi de asemenea plasată online, iar dacă optezi pentru preluare de la domiciliu scapi de o bătaie de cap.

Folosește soluțiile de curățenie potrivite

Unele covoare au nevoi speciale și pot fi deteriorate din cauza produselor de curățenie nepotrivite sau prea dure. De aceea, e vital să verifici eticheta înainte de a spăla covorul. Chiar și așa, e recomandat să aplici produsul întâi pe o zonă mică, mai ascunsă.

Cea mai bună opțiune e să trimiți covorul la o spălătorie. Tehnologiile folosite combină procesele clasice cu cele moderne, garantând o curățare corespunzătoare.

Rotește covorul

Dacă ai un covor pufos sau cu fir lung, cu siguranță îți dorești să își păstreze densitatea. Pentru a-și păstra aspectul timp îndelungat, e necesar să îl rotești din când în când sau să miști piesele de mobilier cu câțiva centimetri. Astfel, firele nu se for aplatiza.

Covoarele cu fir lung sunt ușor de îngrijit cât timp ții cont de câteva aspecte. Aspiră-le cu grijă, îndepărtează imediat petele, curăță-le în profunzime cel puțin o dată pe an, folosește doar soluțiile de curățenie potrivite și evită aplatizarea firelor. Ia în considerare serviciile unei spălătorii profesionale de covoare pentru a le prelungi durata de viață.


Te-ar putea interesa și: