Curățarea covoarelor din fibre sintetice: tot ce trebuie să știi

Covoarele din fibre sintetice sunt considerate, de mulți cumpărători, un excelent progres în materie de decorațiuni interioare. Din fericire, trăim într-o perioadă în care nu mai avem nevoie de materiale scumpe pentru a obține un covor superb. Dar lucrurile frumoase nu rămân astfel decât dacă știi să le îngrijești adecvat.

1.   Aspiră covorul cât mai des

Prima și cea mai importantă sarcină pe care o ai de îndeplinit atunci când vine vorba despre îngrijirea covoarelor este aspirarea. Dacă reușești să aspiri de măcar două ori pe săptămână, riscul ca mizeria să pătrundă atât de profund în țesătură încât să o distrugă este minim.

Desigur, frecvența aspirării se va adapta la nivelul de trafic din zona în care se află covorul. Dacă ai copii sau animale de companie, probabil că ar fi mai eficient să aspiri de 3 – 4 ori pe săptămână.

Chiar dacă pare demodat, scuturatul covoarelor afară este o metodă foarte bună de a proteja țesătura. Nu e nevoie să faci asta săptămânal; de câteva ori pe an este suficient și indicat.

2.   Curăță imediat petele

E inevitabil ca pe covor să se mai verse câte ceva: vin, cafea și chiar sosuri sau suc de fructe, mai ales dacă discutăm despre living. Dacă petele apucă să se usuce devin aproape imposibil de îndepărtat, singura șansă de a scăpa de ele rămânând o curățare profesională a covorului. Pe de altă parte, dacă absorbi cât mai mult din lichidul vărsat imediat după incident, ai șanse să îl salvezi. Pentru asta poți folosi fie cârpe din bumbac alb, curate, fie prosoape de hârtie. Materialul puternic absorbant va extrage cât mai mult din lichidul vărsat, asfel încât să reducă riscul ca acesta să pătrundă în material și să îl coloreze ireversibil.

În cazul resturilor solide sau semisolide, acestea vor fi îndepărtate cu un cuțit de tartinat, după care se va trece la același tip de absorbție cu ajutorul servețelelor. Niciodată nu se freacă o pată nou făcută: nu faci decât să impregnezi resturile tot mai profund în material.

3.   Programează curățări profesionale periodice

Indiferent câtă atenție i-ai acorda covorului tău, o curățare profesională din când în când este obligatorie pentru ca acesta să rămână în bună stare și să arate ca nou pentru cât mai mult timp.

Apelează întotdeauna la o firmă special dedicată. Spălătoriile de mașini care curăță și covoare nu se încadrează în categoria specialiștilor.

4.   Când e posibil, expune covorul la soare

Dacă te temi că pigmenții din fibre și-ar putea pierde din intensitate, nu e cazul: nu vei lăsa covorul timp îndelungat în soare și, mai ales, nu îl vei expune cu fața în sus, ci pe dos. Principalul avantaj al acestui obicei este acela că radiațiile UV omoară acarienii care se pot culcuși în fibrele profunde ale covorului, de unde pot declanșa, împreună cu praful de casă, alergii la persoanele sensibile.

5.   Curățarea covorului cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu este un ajutor de nădejde atunci când vine vorba despre a face curățenie în locuință, iar covorul nu reprezintă o excepție.

Principalele două avantaje ale bicarbonatului de sodiu sunt că:

  • Absoarbe foarte bine  mirosurile, ceea ce face ca încăperea să aibă un iz proaspăt chiar și între curățările profesionale ale covorului;
  • Este ideal pentru a absorbi resturile grase de pe covor. Și aici nu ne referim numai la maioneza scăpată de musafiri, ci și la sebumul de pe corpul animalului de companie sau la mânuțele curioase ale copiilor.

Dacă te întrebi cum se folosește bicarbonatul, e foarte simplu: presari din abundență pe covor, îl lați să acționeze măcar 2 ore, apoi îl aspiri. Nu are contraindicații, nu riscă să deterioreze culorile, nu e toxic și e foarte eficient.

6.   Rotește covorul

Ai grijă ca, periodic, să rotești covorul în încăperea în care este așezat. Astfel, uzura sa va fi încetinită și, măcar la fel de important, uniformă.

Inevitabil, în funcție de cum e așezat în cameră, covorul va avea zone cu circulație mai intensă și zone cu circulație redusă, zone expuse la soare și zone ascunse sub mobilier. Dacă menții aceeași poziție, permanent, fibrele se vor roade și se vor decolora acolo unde sunt expuse, iar aspectul se va deteriora mai repede.

7.   Ai grijă la picioarele mobilierului

În cazul în care există mobilier așezat pe suprafața covorului, există și riscul ca, în anumite locuri, fibrele acestuia să se deformeze. Rotirea covorului este utilă și pentru a preveni asta, dar la fiecare schimbare de poziție merită să intervii și tu cu o laveta umedă și curată, cu care să revigorezi zonele teșite.

Covoarele sintetice pot fi la fel de frumoase ca și cele din materiale naturale și au o serie de avantaje suplimentare față de acestea. Dacă optezi pentru un astfel de covor, acordă atenție întreținerii acestuia, pentru a te bucura de el timp îndelungat.

Te-ar putea interesa și: