Cum scoți petele de vopsea de păr de pe covor? Pași de urmat

Cu siguranță ai încercat de multe ori să îți vopsești părul acasă, fără să apelezi la serviciile unui salon profesionist, pentru că întotdeauna costurile sunt mult mai reduse în acest fel. Însă, atunci când alegi să îți vopsești părul acasă, există riscul să se producă diverse accidente, iar picăturile de vopsea pot să ajungă și pe alte suprafețe.

În general, petele cauzate de vopseaua de păr sunt mai greu de îndepărtat, din cauza amoniacului care poate pătrunde rapid în țesături sau în anumite suprafețe. Tocmai de aceea, atunci când îți vopsești părul acasă este indicat să folosești o pelerină specială și să acoperi piesele de mobilier și podeaua cu câteva ziare vechi sau cu o prelată din plastic.

Iar dacă vopseaua ajunge în cele din urmă și pe chiuvetă, cadă sau chiar pe covorul din casă, nu ar trebui să intri în panică. Petele se pot curăța ușor, mai ales dacă acționezi rapid și eficient. Așa că iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a îndepărta eficient petele de vopsea de pe covor și de pe alte suprafețe din casă.

Îndepărtează surplusul de vopsea

S-a întâmplat ca vopseaua de păr să se scurgă și pe covorul din cameră? În astfel de situații trebuie să acționezi imediat și să îndepărtezi surplusul de vopsea, cu mare grijă, astfel încât să nu îl întinzi pe o suprafață mai mare. Poți folosi un prosop vechi sau un șervețel mai gros, pentru a aduna tot surplusul de vopsea, astfel încât aceasta să nu pătrundă adânc în țesătură.

Pregătește o soluție specială

Poți pregăti rapid o soluție specială amestecând două linguri de detergent de vase, cu o cană de apă caldă și două lingurițe de oțet. După ce ai amestecat bine cele trei ingrediente, poți folosi o periuță de dinți pentru a șterge bine covorul, folosind soluția obținută. Poți insista cu frecarea petei, până când soluția își va face efectul, iar murdăria va dispărea complet din țesătură.

De asemenea, poți apela și la alte soluții, cum ar fi cele pe bază de alcool. Dacă ai în casă alcool, poți turna câteva picături direct pe pată, iar după câteva minute, poți începe să clătești zona cu apă și puțin detergent. În cazul în care pata persistă, va fi nevoie să repeți această procedură de câteva ori.

O variantă la care poți apela întotdeauna este oțetul. Acest ingredient pe care îl folosim adesea în bucătărie poate fi folosit cu succes și pentru îndepărtarea petelor de vopsea de pe covoare. Tot ce trebuie să faci este să diluezi 2-3 linguri de oțet într-o cană cu apă caldă și să torni o parte din soluție peste zonele afectate.

În cazul în care covorul pe care l-ai pătat era de culoare albă, atunci șansele de a-i reda culoarea inițială sunt mult mai reduse, mai ales dacă nu acționezi rapid. Așa că îți recomandăm să folosești rapid un înălbitor pentru rufe, care va îndepărta pata eficient.

De asemenea, în situațiile în care petele nu mai pot fi îndepărtate folosind diverse soluții preparate în casă, atunci ar fi recomandat să apelezi la o spălătorie profesională pentru covoare.

Spală zona pătată

După ce ai folosit diverse soluții pentru îndepărtarea petei este timpul să speli covorul. Poți folosi o perie și o găletușă cu apă caldă, sau poți pune covorul în cadă, pentru a-l clăti cu dușul. Multe vopseluri sunt solubile în apă, așa că pot fi eliminate mult mai ușor prin spălare. În funcție de materialul din care este realizat covorul, îți recomandăm să folosești apă la o temperatură cât mai ridicată.

Verifică pata

După ce procesul de spălare, ar trebui să verifici dacă pata a fost curățată complet. În general, pe covoarele închise la culoare, petele pot fi destul de greu de observat, mai ales dacă zona respectivă este udă. Așa că poți lăsa covorul la uscat, pentru a verifica ulterior dacă pata a fost îndepărtată eficient.

Cum îndepărtezi petele de vopsea de păr de pe alte suprafețe

Atunci când îți vopsești părul acasă există întotdeauna riscul să murdărești și alte suprafețe din locuință, cum ar fi gresia sau faianța din baie, dar și o podea din ceramică sau marmură. În cazul suprafețelor din baie, poți folosi întotdeauna o soluție obținută din amestecarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu și sucul unei jumătăți de lămâie. Cu ajutorul unei lavete sau a unei periuțe, poți freca zonele pătate cu vopsea, folosind soluția obținută.

În schimb, în cazul în care ai murdărit cu vopsea de păr o suprafață de lemn, atunci va trebui să depui puțin mai mult efort pentru a curăța murdăria. Lemnul are o culoare deschisă, așa că trebuie să te asiguri că ai îndepărtat imediat tot surplusul de vopsea de păr, astfel încât aceasta să nu pătrundă mai adânc în fibrele de lemn. Apoi, poți folosi o pastă specială obținută din bicarbonat de sodiu și oțet, care poate fi extrem de eficientă pentru îndepărtarea petelor de vopsea de păr de pe suprafețele din lemn. După ce ai aplicat soluția, poți șterge parchetul cu o lavetă umedă, iar apoi cu una uscată.

Așadar, petele de vopsea pot fi un adevărat inamic pentru covorul tău, însă, dacă acționezi rapid, le poți îndepărta eficient și te poți bucura de un covor imaculat.

Te-ar putea interesa și: