Cu ce se curăță lavabila de pe mochetă: sfaturi și soluții

Ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când zugrăvești este să îți pătezi podeaua, cu atât mai mult dacă ai mochetă sau covor. Cu toate acestea, oricât de multă grijă avem, uneori au loc accidente. Fie n-ai acoperit bine pe jos, fie ți-a căzut pensula, fie, mai rău, ai dărâmat cutia de vopsea. Motivele nu mai contează, tot ce e important acum e să îndepărtezi cu succes vopseaua lavabilă de pe mochetă. Ți-am pregătit în acest articol toate informațiile necesare, de la produsele pe care le poți folosi până la pașii de urmat.

Cum se curăță vopseaua lavabilă pe bază de apă

Petele de vopsea lavabilă pe bază de apă sunt cel mai simplu de curățat. Dacă vopseaua e încă umedă, grăbește-te și șterge locul cu o cârpă umedă. Atenție, nu freca, ci șterge delicat. Evită să folosești prosoape de hârtie, se vor dezintegra din cauza lichidului și vor rămâne lipite de mochetă.

Dacă vopseaua deja s-a uscat, trebuie să o înmoi înainte de a o elimina. Folosește apă fierbinte cu un strop de detergent de vase și lasă pata la înmuiat 10 minute. Apoi, cu ajutorul unui cuțit, îndepărtează lavabila. Dacă procesul merge greu, mai adaugă puțină apă din când în când, pentru ca vopseaua să nu se usuce din nou.

Cum se curăță vopseaua lavabilă pe bază de ulei

Vopseaua pe bază de ulei e puțin mai greu de scos din mochetă, însă, cu puțină răbdare, nimic nu e imposibil. Dacă pata e încă umedă, șterge cât poți de bine cu o cârpă umedă. Din nou, nu freca, ci tamponează ușor. Frecând nu faci decât să întinzi lavabila pe o suprafață mai mare, iar procesul va deveni mai complicat. 

Dacă pata s-a uscat, înmoai-o cu apă fierbinte și detergent de vase. Așteaptă 10-15 minute, apoi folosește un vârf de cuțit pentru a o desface. În cazul unei pete mai încăpățânate, alcoolul sanitar sau oțetul pot fi folositoare. Toarnă o cantitate potrivită pe o cârpă și tamponează ușor mocheta.

Ai bifat toți pașii, dar vopseaua nu se lasă înlăturată? Ar fi mai bine să contactezi o spălătorie de covoare, care folosește tehnologii de curățare specială a mochetelor.

Cum se curăță vopseaua lavabilă pe bază de latex

Asemenea vopselei pe bază de apă, și lavabila pe bază de latex se curăță mai bine dacă este umedă. Folosește și de această dată un amestec de apă fierbinte și detergent de vase. Un fier de călcat cu aburi poate fi de asemenea util: ține-l deasupra mochetei pentru ca vopseaua să se înmoaie.

Apoi, șterge ușor cu o cârpă pentru a îndepărta o parte din vopsea. Ai grijă să nu freci pentru a nu o întinde pe o suprafață mai mare. Folosește un cuțit sau o răzuitoare pentru a curăța cât mai bine pata.

La final, curăță bine detergentul cu apă, în special dacă ai animale de companie sau copii mici. Lasă mocheta să se usuce, apoi curăță zona cu aspiratorul.

Cum previi petele de vopsea de pe mochetă

Procesul de spălare al mochetei nu este dificil, însă există situații în care vopseaua se încăpățânează să rămână acolo. De aceea, e mai bine să previi petele decât să te chinui să le cureți.

Achiziționează o folie de protecție; găsești cu ușurință în orice magazin specializat. Acoperă bine podeaua din fața peretelui pe care urmează să îl vopsești. Nu e nevoie să acoperi întreaga podea pentru că poți muta folia de pe o latură pe alta atunci când vopsești alt perete. Lățimea ideală este de 1,5 metri, dar poți opta și pentru 2 metri pentru mai multă siguranță. Important e să aibă lungimea egală cu peretele.

Îți recomandăm să lipești folia de protecție folosind bandă adezivă de hârtie. Totodată, încearcă să nu te plimbi dintr-o parte în alta, pentru a nu-ți rămâne vopsea pe talpa încălțămintei.

Lavabila poate ajunge cu ușurință pe mochetă dacă nu ești atent când zugrăvești. Din fericire, de cele mai multe ori o poți curăța fără probleme acasă. Dacă nu reușești, ia legătura cu o spălătorie de covoare pentru a-ți salva mocheta.

Află cum scoți rapid vopseaua lavabilă de pe mochetă, ce produse să folosești și care sunt pașii de urmat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *